Ekoskolas kodekss




Ekokodekss

Bērza lapas tinkšķinās
Miskastes maisi klikšķinās
Atkritumu maisi melni
No tiem rodas mazi velni
Lai tos velnus projām dzītu
Ekoskola cīņu sāk!

Marta pasākumi
Lieldienu pasākums
Ekoloģiskās zaļās zupas vārīšana. Ekotematisks koncerts .Olu vārīšana. 












 
Ekoskolas marta sanāksme


 05.03.18. Renārs un Armands  piedalījās Rīgas Dabas zinību skolas rīkotajā konkursā
"Skolēni eksperimentē" ar Mājas ekspermāniju.
Konkurss bija ļoti plaši apmeklēts ,tajā piedalījās ap 200 skolēniem.
Mūsu 6.kl.konkursanti saņēma Skatītāju balvu.


 

 Februāra pasākumi 
 "Garšīgie likumi",kas iepazīstina skolēnus ar drošu pārtiku.7.kl.izstrādāja projektu par jauno pārtiku,bet 9.kl.par ĢMO









Novada vides konkursa "Skolēni eksperimentē" un "Vides spēles" 

Spēli "Sesavas līkloči"veidoja Samanta 8.kl. un Gerda 7.kl.





Samanta un Gerda par spēli ieguva 1.vietu un skatītāju simpātiju balvu.

Renārs un Armands no 6.klases rāda eksperimentus no majās atrodamām vielām.

Viņi saņēma 2. vietu šajā konkursā

Silto džemperu diena



Top jauna spēle-viktorīna par Sesavas pagasta vēsturi, kultūru, dabu.


 Janvāra pasākumi
Plakātu konkurss "Atkritumi."





 Ekosskolas notikumi decembrī

Ekoeglītes izgatavošana


Otrās elpas darbiņi

Sadarbībā ar pagasta bibliotēkas vadītāju I.Strazdiņu skolēni izgatavoja dažādus darbiņus no dziju atlikumiem,
Ekoskolas notikumi novembrī
Rīcības dienas

Notikumi Rīcības nedēļā
·       Atkritumu šķirošanas demonstrējums un zibkonkurss
·       Veģetārā diena
·       Āra nodarbības „Visi laukā!”
·       Atkritumu šķirošanas ķēdes izveide
·       Diena bez iepirkumiem




Ekostenda izveide

Ekopadomes locekļi aktīvi strādā pie ekostenda izveides. Keita Joņina sagatavotos materiālus izkārto pie stenda.


Foto izstāde veltīta LR 99. dzimšanas dienai.

Ekopadomes  un vides pulciņa skolēni šogad izveidoja stendu ar  fotogrāfijām, kas uzņemtas Sesavas apkārtnē un parāda dabu un viņu redzējumu par to. Aktīvākie dalībnieki bija Samanta Veipa, Gerda Ribakina, Santa Stepanova, Esmeralda Tetērina.



Labās gribas apņemšanās koks





Zaļā apbalvojuma izveide
Zaļaā apbalvojuma uzvarētāja Samanta Veipa!


Ekoskolas notikumi oktobrī
UNESCO PASAULES LIELĀKĀ MĀCĪBU STUNDA

Atsaucoties uz UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas aicinājumu, Jelgavas novada Sesavas pamatskola šonedēļ piedalās kultūras mantojuma pasākumā «Pasaules lielākā mācību stunda». Mājturības skolotājas iedvesmoti, skolēni nedēļas ietvaros kopā ar piesaistītām bērnu vecmāmiņām cepa, vārīja un gatavoja dažādus ēdienus. Projekta ietvaros skolēni arī atklāja receptes gardākajiem ēdieniem savās ģimenēs, kuras apkopojot, izveidos ēdienu brošūru – «Gardākie ēdieni Sesavas pagastā».
Programmas ietvaros Sesavas pamatskola sadarbībā ar senioriem piedāvāja skolēniem iespēju piedalīties starptautiskā izglītības akcijā «Pasaules lielākā mācību stunda», kuras laikā, gatavojot dažādus ēdienus, bērni analizēja, cik ilgtspējīgs un veselīgs šodien ir tradicionālais ēdiens. Piemēram, mājturības stundās vecmāmiņas Maijas Mazūdres vadībā meitenes cepa gan parastās, gan ar gaļu pildītās kartupeļu pankūkas, vārīja speciālo pupiņu zupu, gatavoja zirņu pikas un zirņu pītes. Savukārt jaunāko klašu skolēni, Vijas Gūtmanes iedvesmoti, gatavoja svaigus dārzeņu salātus, rupjmaizes kārtojumu, kartupeļu klimpas un dārzeņu sautējumus.
Visus pagatavotos ēdienus bērni aprakstīja un apkopoja receptēs. Paralēli ēdienu gatavošanai skolēni atklāja arī receptes ēdieniem savās ģimenēs. Apkopojot šos ēdienus, izveidos ēdienu brošūru – «Gardākie ēdieni Sesavas pagastā». Pēc datu apkopošanas ēdienu receptes būs apskatāmas skolas mājas lapā - ekoskolas sadaļā.
«Tā kā Sesavas pamatskolai ir «ekoskolas» statuss, tad produktus lielākoties izmantojām no vietējo iedzīvotāju sakņu dārziem.  Šo pasākumu nosaucām par ekoloģiski tīru un ekonomiski izdevīgu, jo gatavotie ēdieni izmaksāja tikai ap 20 eiro. Bet ēdāju skaits, kas mielojās ar sarūpētajiem gardumiem, bija vairāk kā 100 cilvēki», skaidro Dzidra Šulce, Sesavas pagasta novadpētniecības speciāliste.
Šogad UNESCO nedēļas tēma, kas norisinās no 9. līdz 15. oktobrim, ir «Kultūras mantojums lietojumā». Tās ietvaros UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina pievērsties tēmām, kurās ikdienā saskaras materiālais un nemateriālais kultūras mantojums, īpaši izceļot kulinārā mantojuma nozīmi un tā sniegtās iespējas ilgtspējīga tūrisma veicināšanai.




Projekts „Ēdam atbildīgi!”
Projekta ietvaros skolēni veica pētījumu-Cik pārtikas skolas ēdnīca izmanto ,lai pagatavotu pusdienas. Konstatējām, ka netiek apēsts apmēram 80% zupas,65% griķu vai putraimu ēdienu,10% saldā ēdienu, bieži netiek apēsta arī gaļa. Gaļu neapēd atkarībā no tā ,kas pagatavots, neapēd gaļas mērces, kotletes, arī zivis. Pamatojoties uz to, ka katru dienu tiek izmesti apmēram 8 kg neapēstās pārtikas ,skolā tika veikts monitorings. Veselu nedēļu skolēni centās apēst visu pusdienu porciju, kā arī ēst nepierastus, mazāk mājās lietotus ēdienus. Rezultātā izmestās pārtikas daudzums samazinājās uz vidēji 3 kg. (rēķinot vidējo daudzumu nedēļas laikā).


Ziedu izstāde/Ražas izstāde

Spoku diena




Ekoskolas notikumi septembrī

Sporta diena
Turpinot popularizēt pagājušā gada ekoskolas tēmu –Veselīgs dzīvesveids, I.Striška noorganizēja sporta dienu pasākumu skolā.


Drošības nedēļa skolā
11.09-15.09.17. skolā notika drošības nedēļa, kuras laikā skolēni tika vēlreiz instruēti par skolas iekšējās kārtības noteikumiem, drošību dažādās situācijās, kā arī iepazīstināti ar pagasta policista darbu un novada policistu darbu jauniešu lietās. Notika tikšanās arī ar zemessardzi


Vecāku dienas lekcija par veselīgu dzīvesveidu